Kerkdiensten die niet doorgaan, uitvaarten met minder mensen, contactbeperkingen… De maatregelen in verband met het Corona-virus hebben ook gevolgen voor kerken en predikanten. Tegelijk wordt op creatieve wijze gewerkt aan alternatieven. Het internet biedt volop mogelijkheden.

De BNP adviseert predikanten en voorgangers de voorschriften van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) te volgen. Ook kerken hebben soms richtlijnen geformuleerd. Zie daarvoor de websites en informatie van de verschillende kerken (zie b.v. deze site voor de PKN en deze voor de HHK). Nuttige informatie in verband met mogelijke uitvaarten is te vinden op de website van de BGNU (Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen) (zie deze link).

Kerkenraden en predikanten hebben elk een eigen verantwoordelijkheid. Predikanten mogen daarbij  hun eigen afwegingen maken. De BNP raadt predikanten/voorgangers aan met de kerkenraad/het bestuur af te stemmen wat zij wel en niet doen. En om dit met de gemeente te communiceren.

Wat betreft de BNP: wij zijn voor vragen net als altijd telefonisch (030 2716133) en per mail (bnp@predikanten.nl) bereikbaar. Bij afspraken wordt gekeken naar de noodzaak ervan. De voorbereidingen voor de ALV en de Predikantendag op 12 mei gaan door, maar de ontwikkelingen worden gevolgd.